2. naravoslovni dan: Zdrava prehrana – pot do zdravja (2. C, 15. 11. 2019)

V petek, 15. novembra 2019, smo imeli 2. naravoslovni dan.

Ob dnevu slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru, je potekal tudi projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk.« Zjutraj smo si tako v učilnici pripravili kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Za vsa živila sta učiteljici povedali, od kod prihajajo.

Po zajtrku smo prebrali knjigo Julie Volmert Škrat Brokolino ali Pametne glave so zdrave. Zgodbica je govorila o zdravi prehrani in nam na zanimiv način predstavila piramido zdrave hrane. O prebranem smo se nato pogovorili in povedali, kakšne zdrave obroke bi si lahko pripravili tudi sami. V lanskem šolskem letu smo si privoščili sadni obrok, letos smo se odločili za mlečnega. V šolski kuhinji so nam pripravili kruh, skuto, kislo smetano, orehe, suho sadje in pripomočke za pripravo namaza. Poskrbeli smo za čistočo miz ter naših rok in se lotili priprave treh vrst namazov – enega s skuto in smetano (temu smo kasneje dodali še suho sadje), enega s skuto, smetano in papriko ter enega s skuto, smetano, medom in nasekljanimi orehi. Koščke kruha z namazi smo zložili na krožnika in pladenj ter poskusili, kako nam je uspelo. Mmmm, bilo je dobro! Vsak je našel kaj zase, nekateri tudi samo suho sadje ali orehe…

Sledila so navodila za delo v skupinah. Vsaka je namreč na plakat ustvarila piramido zdrave prehrane. Iz letakov smo člani skupine izrezovali živila in jih prilepili na ustrezno mesto v piramidi.

Dopoldne je kar prehitro minilo, saj smo ves čas počeli zanimive reči. Ob tem smo se naučili tudi kaj novega o skrbi za zdravo prehrano.

Učenci 2. c z učiteljicama Sandro in Saško