2. PRAVLJIČNI VEČER

2. Pravljični večer, 19. 10. 2023, je povezal umetnost pripovedovanja, likovno umetnost, zabavne in kreativne dejavnosti ob noči čarovnic.
V šolski knjižnici smo prisluhnili dvema pripovedovalkama, pravljičarkama.
Gospa Zdenka Gajser iz Mariborske knjižnice je pripovedovala dve pravljici.
*Zaklad na Pošteli*, po pripovedovanju zapisal Franjo Čiček,
*Botra smrt*, prekmurska slovenska ljudska pripovedka.

Alenka Spacal, mariborska pisateljica, ilustratorka in pravljičarka je izbrala za pripovedovanje koroško ljudsko pravljico: *Posebna čarovnica*, zapisal Niko Kupper.
Proces doživljanja z umetnostjo pripovedovanja podpira osebno rast, spodbuja različne oblike mišljenja in krepi empatijo.
Nepozabna dogodivščina ob čarovniških bučah za učence od 7. do 9. razreda, da so lahko razmislili in razpravljali o pomenu in vrednosti nesnovne kulturne dediščine.
Želimo spodbujati učence, da se vključijo v varovanje lokalne dediščine. O Pošteli in strašljivih dogodkih v viharnih nočeh pod Pohorjem je bilo zapisano že leta 1938.
V Unescu projektu Mariborske pravljične poti bomo letos spoznali še več zgodb o Mariboru, o njegovi neposredni okolici in o Pohorju.
Zapisovalci,ki so nam že znani, so : Paul Schlosser, Elza Lešnik, Josip Brinar, Franjo Čiček, Jože Tomažič in Oskar Hudales. Spoznali bomo še posamezne zgodbe Maje Brodschneider Kotnik, Jakoba Kelemine, Saše Pergerja, urednic Dušice Kunaver in Brigite Lipovšek ter nekaj Mariborskih zgodb Valentine Varl, Dušana Tomažiča in Saše Radovanoviča.

Irena Gradišnik
Šolska knjižnica

Dostopnost