Z ODRA NA ODER

Projekt Z odra na oder je namenjen prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Nosilec projekta je OŠ Leona Štuklja.

Vsako leto ga izvedemo v mesecu marcu. Srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin ni tekmovalnega značaja, ob vseh prikazanih gledaliških predstavah pa poglabljamo znanja o gledališki kulturi, o igri ter o prvinah gledališke umetnosti nasploh.
Vabljeni so tudi zunanji obiskovalci in gostje. Predstave so odigrane na šolskem, Unesco odru, v avli OŠ Leona Štuklja. Projekt je celodneven in glede na vsebino predstav razdeljen v tri sklope.
Vsak sklop je namenjen eni triadi, tako da je program prilagojen starostnim stopnjam. Začnemo zjutraj s predstavami za najmlajše in zaključimo pozno popoldan ali zvečer s predstavami za starejše učence.
Kot gledalci se radi pridružijo tudi krajani, starši nastopajočih učencev, otroci z vrtca, varovanci bližnjega doma Danice Vogrinec in doma Antona Skale.
Poleg šol iz Slovenije so se 27. tradicionalnega gledališkega srečanja udeležile tudi šole iz tujine – gre za mednarodno udeležbo in srečevanje z vrstniki iz drugih držav.

Učenci OŠ Franceta Prešerna so 20. marca 2024 nastopili prvi na odru in odigrali lutkovno igrico Mojca Pokrajculja.
Našo lutkovno skupino Navihančki vodita mentorici Milena Zaner in Ramona Lesar Puklavec.
Zahvaljujemo se mentoricama in nastopajočim učencem za trud in odličen nastop.

Irena Gradišnik
Unesco koordinatorica OŠ Franceta Prešerna

Dostopnost